myebox.ro

Condiții noi impuse de ANPC proprietarilor de magazine on-line

Condiții noi impuse de ANPC proprietarilor de magazine on line,

Condiții noi impuse de ANPC proprietarilor de magazine on-line.  Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a emis ordinul ANPC nr. 225/2023 care impune noi obligații operatorilor de site-uri de vânzări online. Aceste obligații vizează asigurarea transparenței în privința informării consumatorilor. Aceștia trebuie să fie informați cu privire la legalitatea activității operatorilor economici online.

Condiții noi impuse de ANPC proprietarilor de magazine on-line

În conformitate cu ordinul ANPC nr. 225/2023, operatorii economici online trebuie să afișeze pe prima pagină a site-ului lor următoarele informații:

  • Denumirea persoanei juridice
  • Codul unic de înregistrare
  • Numărul din registrul persoanelor juridice corespunzător, din care să rezulte obiectul/obiectele de activitate;
  • Adresa sediului şi/sau a punctului de lucru, unde îşi desfăşoară efectiv activitatea;
  • Seria şi numărul tuturor autorizaţiilor, avizelor, atestatelor, certificatelor, licenţelor necesare desfăşurării activităţii, precum şi emitentul acestora.

Condiții noi impuse de ANPC pentru servicii și pachete turistice online

Operatorii economici, care administrează sau sunt prezenţi pe pagini de vânzări, preluare comenzi online. De asemenea paginile de publicitate produse şi/sau servicii de orice fel inclusiv servicii turistice, de comercializare de pachete turistice sau bilete de avion, inclusiv e-commerce..comerţ electronic, sunt obligaţi să afişeze următoarele informaţii.

  • denumirea persoanei juridice
  • cod unic de înregistrare
  • numărul din registrul persoanelor juridice corespunzător, din care să rezulte obiectul/obiectele de activitate.
  • adresa sediului şi/sau a punctului de lucru, unde îşi desfăşoară efectiv activitatea.
  • seria şi numărul tuturor autorizaţiilor, avizelor, atestatelor, certificatelor, licenţelor necesare desfăşurării activităţii, precum şi emitentul acestora.

Unde trebuiesc afișate aceste condiții noi impuse de ANPC ?

Documentele menționate trebuie să fie plasate în câmpul vizual al consumatorului. La primul contact cu prezentarea operatorului economic, înainte de a lansa comanda, astfel încât informaţiile să fie uşor de identificat. Nu trebuie să fie ascunse de alte materiale scrise, fotografice sau disponibile în urma căutării.

Operatorii economici care refuză afişarea informaţiilor cu privire la legalitatea activităţii desfăşurate vor fi delistaţi de pe pagina de vânzări. La solicitarea autorităţii (ANPC).

Aceste condiții noi impuse de ANPC proprietarilor de magazine on-line și respectiv informațiile precizate  trebuie să fie plasate în câmpul vizual al consumatorului. Astfel încât să fie ușor de identificat.

Termenul limită pentru conformare este de 45 de zile de la publicarea ordinului în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că termenul limită este 25 ianuarie 2024. Operatorii economici care nu se vor conforma riscă să fie excluși de pe platformele de vânzare.

Aceaste inițiative si condiții noi impuse de ANPC au ca scop asigurarea dreptului consumatorilor de a fi informați în mod complet, corect și precis, pentru a putea lua decizii informate privind produsele și serviciile oferite online.

Reglementare Europeana

Prezentul ordin a fost adoptat cu respectarea procedurii de notificare prevăzute de Directiva (UE) 2015/1.535 a Parlamentului European şi a Consiliului din 9 septembrie 2015 referitoare la procedura de furnizare de informaţii în domeniul reglementărilor tehnice şi al normelor privind serviciile societăţii informaţionale, transpusă în legislaţia română prin

Hotărârea Guvernului nr. 1.016/2004 privind măsurile pentru organizarea şi realizarea schimbului de informaţii în domeniul standardelor şi reglementărilor tehnice, precum şi al regulilor referitoare la serviciile societăţii informaţionale între România şi statele membre ale Uniunii Europene, precum şi Comisia Europeană, cu modificările şi completările ulterioare.

Sursa: greculawyers.ro

Conținut: MyEbox.ro

Pana data viitoare va așteptăm pe canalele noastre sociale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *