firme de curierat

Curieri I Startup Ecommerce I Cum aleg firma potrivită ?

Curieri I Startup Ecommerce I Cum aleg firma potrivită ?

Curieri, firme de curierat, servicii poștale, shipping, cuvinte pe care le auzim frecvent în domeniul ecommerce. Este cu siguranță una dintre cele mai importante etape, poate chiar cea mai importantă în ecuația unui magazin online.  Indiferent de produsul pe care îl oferim, este obligatoriu ca acesta să ajungă la client; să ajungă repede și mai ales în siguranță ( nedeteriorat ). Ambalarea in aceste cutii carton este primordiala insa sunt si alte aspecte de luat in considerare.

Intrebări frecvente

Curieri I Startup Ecommerce I Cum aleg firma potrivită ?

Curieri I Startup Ecommerce I Cum aleg firma potrivită ?

Văd pe grupurile de antreprenori aproape în fiecare zi posturi cu următoarele întrebări: Cu ce curieri lucrați ? Ați mai pățit să…. ? De când lucrați cu… ? Care este cea mai bună firmă de curierat ? și lista întrebărilor continuă. Cu siguranță este în continuare una din marile provocări ale segmentului ecommerce.

Dacă ai un magazin online stabil cu peste 100 de livrări pe zi atunci probabil ai construit în timp o relație cu unul sau poate cu mai mulți curieri. Procentul de eșuare ( întârziere, deteriorare pachet, etc. ) în acest caz poate fi unul foarte mic din totalul de trimiteri.  Le cunoști dezavantajele dar și avantajele.

Dacă ești la început de drum în segmentul ecommerce atunci o să ai mari bătăi de cap cu trimiterea coletelor la clienți: emoțiile începutului, costuri mari, eșuare livrări, un pachet distrus la care nu ai bifat asigurarea de 1% din valoare produsului, așteptat pe robot 15-45 de minute la callcenter să vezi ce s-a întâmplat și așa mai departe.

Cele mai cunoscute firme de curieri din România

Avem câteva. Unele care își îmbunătățesc permanent serviciul, altele care preferă să amâne dezvoltarea relației cu clientul ( adică noi cei care trimitem colete ).

Un lucru e cert, #Covid19 a propulsat afacerile firmelor de curieri cu ceva ani în avans. Acest aspect nu este neaparat rău dar poate fi dacă reacția acestor companii nu este pe măsură.

Haideți să vedem care sunt cele mai cunoscute firme de curierat din România.

DHL I TNT I Fan Courier I Urgent Cargus I NemoExpress I Sameday I DPD  I GLS I

Cum taxează firmele de curieri 

Pe teritoriul României, livrările plicurilor/coletelor sunt promise ( nu și garantate prin penalități ) de majoritatea companiilor într-un interval de 24 –  48 de ore. În aceste condiții companiile taxează aceste servicii în felul următor:

Primul kilogram – tariful de plic sau primul kilogram este fix și diferă în funcție de volumul de livrări; media tarifului fix ( primul kilogram ) este între 10 lei + TVA și 21 lei + TVA

Greutate – după primul kilogram, următoarele se taxează prin înmulțirea numărului de kilograme cu tariful negociat, media pe România este în jur de 1 leu + TVA

Greutate volumetrică – FedEx și UPS au introdus pentru prima dată în 2015 acest termen. Avem deja companii de curieri din țară care cer dimensiunile coletului ( pe lângă greutate ) ceea ce înseamnă că au și o formulă stabilită de calcul pentru greutatea volumetrică.

CurieriKilometri adiționali – Da, chiar dacă suntem în anul dezvoltării acestor companii și majoritatea au sedii, livrări sau colaboratori peste tot, unele mai taxează kilometri suplimentari pentru anumite: comune, sate, localități.

Recomandare MyEboxFirmele de curieri au început să auditeze, să verifice greutatea la mare parte din coletele pe care le transportă. Verificați bine greutatea fiecărui colet înainte de trimitere.

Platformele integrate de curieri sunt soluția pentru un startup ecommerce

Da, soluția pentru atunci când ești la început de drum este o platformă care integrează mai mulți curieri în același panou. În ultima perioadă au apărut mai multe astfel de soluții și consider că, indiferent de alegerea pe care o faci, aceasta este varianta perfectă.

Curieri, platforme integrateAvantaje 

 • panouri de administrare mult mai friendly decât a companiilor de curierat;
 • ai tarife corecte și la volum mic de expedieri, deoarece acestea sunt negociate de platforme cu fiecare firmă de curierat în parte;
 • posibilitatea de a alege la fiecare colet, compania de curierat, cu cel mai bun tarif în funcție de greutate, volum, destinație;
 • suport clienți mai rapid și mult mai eficient ( pe probleme legate de platformă, dar în unele cazuri și pe probleme legate de livrări, preluări, etc )
 • comenzile merg automat din aceste platforme către curieri

Dezavantaje 

 • legătura directă, în caz de necesitatea apelării acestora, este tot pe direct ( curierul zonei tale )

Exemple de platforme 

 • Colete-Online.ro  – integrare opt curieri
 • ecolet.ro – integrare patru companii de curierat
 • woot.ro – integrare șase companii de curierat
 • allpacka.ro – integrare șapte companii de curierat
 • google serch – căutați și alte companii

*Nu am dat linkuri. Scopul acestui mic ghid nu este acela de a face reclamă ci acela de a da recomanda startapurilor de ecommerce cum să livreze coletele. Alegerea uneia dintre acestea este o opțiune ce ține de preferințele fiecăruia.

Atât pentru azi, ne vedem data viitoare pe Blog MyEbox – Tu cu ce firmă de curierat lucrezi și de ce ? Aștept părerile tale prin email sau comentariu direct la acest articol.

Calin Pacurar

www.myebox.ro

3 păreri despre “Curieri I Startup Ecommerce I Cum aleg firma potrivită ?

 1. Avatar pentru Gagiu Liana Gagiu Liana spune:

  Buna ziua, am citit cu mare interes articolul dvs si recunosc ca as fi dorit sa aflu si opinia dvs personala referitor la o firma de curierat serioasa. De acest lucru imi este f teama, sa nu ajunga un colet sau sa ajunga deteriorat si sa obtin, pt produsele pt care am muncit din greu, calificative neplacute din partea clientilor. Asta este motivul pt care sunt blocata in faza in care, am produsele, stiu de unde imi voi procura cutiile si folia cu bule (ghici de unde:p) dar nu stiu cum le voi trimite. Si aman, un moment f important pt mine si familie, de teama esecului mai inainte de a incepe efectiv o (mica de tot afacere)… De aceea, v-as fi f recunoscatoare daca mi-ati sugera o astfel de firma… Este evident ca dvs stiti cu siguranta acest lucru prin prisma afacerii dvs sau mai mult sa mai putin a dvs personal.. Va multumesc anticipat, indiferent de raspunsul care sper sa fie totusi unul informativ si eficient pt mine. Numai bine va doresc! 🙂

  1. Avatar pentru administrator administrator spune:

   Multumim frumos pentru comentariu, solutia recomandata de noi pentru inceput este sa va alegeti o platforma de curieri dintre cele mentionate mai sus si s incercati sa livrati cu firmele mai renumite, chiar dac sunt mai scumpe. O bifa de asigurare ( 1% din suma declarata ) ajuta mult pentru curaj dr in timp veti vedea ca rata deteriorarii coletelor este una foarte mica. Fara frica, curaj si spor la vanzari 🙂

   1. Avatar pentru Gagiu Liana Gagiu Liana spune:

    In regula, asa voi face. Va multumesc pt raspuns si ne “revedem” in comenzile pt cutii si folia cu bule! Toate cele bune!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *